Jestliže je pro vás pojem „zelené potraviny“ nový a marně si lámete hlavu nad tím, co může být na okurce, cuketě nebo zelené paprice nového a trendového, pak nezoufejte. Donedávna bych si hlavu lámala asi stejně jako vy. Jenže jsem se dostala vzhledem ke svým zdravotním komplikacím právě k zeleným potravinám a jejich účinky mě naprosto ohromily.
Příroda je mocná čarodějka a naše tělo vybavila tak, aby bylo schopné poprat se s řadou obtíží. Ovšem tak jako auto nepojede, když nebude mít benzin, olej apod., tak naše tělo není schopné fungovat, nemá-li k dispozici vše potřebné. Vlivem tepelných a chemických úprav je naše strava totiž ochuzována o značně důležité látky. Nehledě na to, že řada potravin přijde o důležité a zdraví prospěšné živiny ještě dříve, než se dostanou k nám na stůl.
Můžeme se snažit sebevíce, můžeme nakupovat sebelepší zeleninu, ale nikdy nebudeme schopni dostat z ní opravdu všechny živiny a vitaminy, které nabízí. Důvod? Nastrouháte-li si například ředkvičku, tak již po pěti minutách na vzduchu klesne její obsah vitaminu C na polovinu. Potraviny dramaticky ztrácejí vitaminy (zvláště pak B1 a B2) také vařením – v mladém ječmeni, který tyto vitaminy obsahuje, zůstávají téměř nedotčené.
ZELENÁ JE DOBRÁ
Hned v úvodu vás musím upozornit, že se opravdu nebude jednat o zástupce zeleniny se zeleným nádechem, nýbrž o produkty, které se nacházejí někde na pomezí potravinových doplňků a potravin. Zelené potraviny mají komplexní účinek na organismus – čistí jej, hojí záněty, podporují obnovu střevní flóry, doplňují tělu minerály, vitaminy, stopové prvky a antioxidanty.
Zdraví je pro nás pochopitelně velmi důležité, a pokud chceme zachovat jeho přirozenou kvalitu, pak bychom mu měli pravidelně dodávat dostatek živých ekologicky pěstovaných živin s dostatkem vitaminů. Poslední výzkumy ukázaly, že Chlorella pyrenoidosa s mladým ječmenem jsou doslova „napumpovány“ živinami, které nám v dnešním moderním světě scházejí. Budeme-li konzumovat opravdu plnohodnotnou zeleninu, můžeme svůj život výrazně zkvalitnit.
Stejně tak, chceme-li, aby naše tělo bylo odolné a mělo sílu bojovat proti nepříznivým vlivům a nemocem, musíme mu dodat potřebné živiny. Nemoci jsou totiž důsledkem nerovnováhy v těle, ovšem právě zelenina a látky v ní obsažené dokážou nesmírně důležitou věc – vážou na sebe obrovské množství škodlivin.
Proč tedy zelené potraviny konzumovat?
…protože jde o čistou a kvalitní zeleninu, která je schopná dodat tělu to, co se mu z tepelně a chemicky upravených potravin nedostává.
…protože jen tělo s dostatkem živin a vitaminů může fungovat, jak má.
Zelené potraviny vám pomohou řešit problémy s parodontózou, s nadváhou, se záněty, s chudokrevností, s dlouhodobými střevními problémy, s vleklými a stále se vracejícími angínami, s vysokou hladinou cholesterolu, se štítnou žlázou, s pálením žáhy, s kožními chronickými problémy, s lymeskou boreliózou… Vhodná je pro vás, také pokud si rádi dopřáváte smažená a mastná jídla, rádi se opalujete, kouříte, jste vegetariáni a obáváte se, že vaše strava není dost pestrá, hodně pracujete a jste přepracovaní, aktivně sportujete… a při spoustě dalších a dalších zdravotních komplikací či více náročných aktivitách, kdy je potřeba tělu dodat sílu a chuť bojovat.
Lidské zdraví je závislé na plynulém přísunu čerstvých živin, a to jak rostlinného, tak živočišného původu.
Mluvíme-li o zelených potravinách, máme na mysli mladý ječmen a sladkovodní řasu Chlorellu pyrenoidosu. Čím jsou tyto potraviny odlišné? Výrazně vyčnívají svými vlastnostmi nad všemi ostatními potravinovými doplňky a i nad potravinami samotnými. Důležité je ovšem zmínit to, že tento druh potravin neslouží jako klasický lék a rozhodně proti ničemu ve vašem těle nebojují. Jedná se spíše o velmi silné harmonizátory vašich tělesných procesů. Takže pokud máte pocit, že si vaše tělo žádá zlepšení kvality buněk, pak rozhodně neváhejte.
Mezi nejdůležitější vlastnosti zelených potravin patří bezesporu lehce zásadité pH (7,5), podpora obnovy normální střevní mikroflóry a výrazné antioxidační působení.
ŘASA CHLORELLA PYRENOIDOSA
Má vysoký obsah vlákniny a příznivě stimuluje nervovo-svalové ploténky v hladké svalovině střevní stěny. Tato řasa působí opravdu blahodárně na naše zažívací a vylučovací ústrojí, a to díky již zmiňovanému obsahu vlákniny, která mechanicky čistí naše střeva.
Ovšem i v tomto případě může vlivem špatného dávkování dojít k jistým problémům. Aby si trávicí trakt zvykl na účinky vlákniny obsažené v chlorele, musíme řasu dostatečně zapíjet. V opačném případě se mohou dostavit zácpy. Je to způsobeno hlavně tím, že rozmělněné tablety řasy si začnou vybírat vodu z okolí.
Velmi důležité je také správné užívání chlorely. Pokud řasu dávkujete nepravidelně, s největší pravděpodobností budete mít zácpu – tudíž nedosáhnete požadovaného efektu a patrně nabudete dojmu, že tato zelená potravina nemá žádné účinky. Odborníci doporučují podávat chlorelu třikrát denně, zejména proto, že to vyplývá z přirozených vlastností chlorely a z biorytmů našeho těla. Důležitý je proto plynulý přísun.
MLADÝ JEČMEN
Disponuje vysokým obsahem enzymů a skutečně velkou koncentrací antioxidantů. Ve srovnání s pšenicí obsahuje 25× více vápníku, více než dvojnásobek hořčíku, 5× více železa a o polovinu méně fosforu. Za zmínku jistě stojí významné množství manganu a zinku a je dvakrát účinnější než špenát – nejucelenější zásadotvorná strava.
Tato zelená potravina obsahuje dále také vitaminy, které aktivují enzymy napomáhající při prevenci nemocí a patologických jevů. Mladý ječmen se pyšní skutečně vysokým obsahem betakarotenu, vitaminu C, E a vitaminů řady B, B1, B2, B3, B6, biotinu, kyseliny listové, kyseliny pantotenové a cholinu – příbuzného vitaminu B.
Samozřejmě i v případě mladého ječmene platí, že klíčem k úspěchu je jeho pravidelné konzumování.
JAK DLOUHO UŽÍVAT ZELENÉ POTRAVINY?
Minimální doporučené dávkování udává, že v případě mladého ječmene je vhodné užívat 1–3× denně čajovou lžičku a u chlorelly 20 až 30 tablet denně rozdělených do 3–5 dávek. Jak už jsme zmiňovali, důležité je pravidelné dávkování – jedině tak můžete pocítit blahodárné účinky zelených potravin na svém těle.
Stejně tak důležité je uvědomit si, že nemůžeme očekávat okamžité a viditelné změny na svém těle, zejména pak, pokud jsme jeho „žalostnému“ stavu nevěnovali po mnoho let přílišnou pozornost. Lidé se pochopitelně často ptají, jaká doba užívání zelených potravin je optimální pro jeho opětovné nastartování. Odpověď je ovšem velmi těžká a u každého jedince nesmírně individuální, protože každý žijeme jinak, jiným způsobem se stravujeme a pohybujeme se v odlišných prostředích. Užívejte tedy zelené potraviny minimálně po dobu, kdy na vás působí negativní vlivy, tj. dlouhodobý stres, trvání nemoci či zdravotních komplikací, zlozvyky, špatné životní návyky apod.
- jsou přirozeným zdrojem životně důležitých látek
- sytí a čistí tělo
- mají zásadotvorný vliv na organismus
- nemají žádné vedlejší účinky
- obsahují velké množství chlorofylu
- mají vysoký obsah účinných antioxidantů
NÁZOR ODBORNÍKA: MARTINA BĚHALOVÁ, NUTRIČNÍ SPECILISTKA
Zelené potraviny jsou podle mě opravdu „zázračným lékem“ a s ohledem na naše stravovací zvyklosti a prostředí, v němž žijeme, mají své nezastupitelné místo v našem jídelníčku. Mezi zelené potraviny řadíme kromě již zmiňovaného ječmene a chlorely i spirulinu, mladou pšenici nebo např. výhonky vojtěšky. Zelené potraviny si žádají trpělivost, nemůžete očekávat výsledky hned, nějakou dobu našemu organismu přece jen trvá, než se po tak dlouhé době „pročistí“ – čím větší a dlouhodobější problémy máte, tím delší bude regenerace. Buďte si však jistí, že pozitivní výsledky se dostaví u každého. Pokud budete na sobě pozorovat zhoršení kvality pleti, vlasů, změny v oblasti zažívání – nemějte obavy, je to jen důsledek očisty a takovéto projevy nebývají výrazné. Trvají obvykle několik dnů, v případě velké toxické zátěže maximálně několik týdnů.
S mladým ječmenem a chlorelou mám dobré zkušenosti jednak u svých klientů a také já sama pociťuji jeho příznivý vliv na posílení imunity a celkovou energetickou výkonnost organismu. Pokud pravidelně sportujete, zlepší se vaše fyzička – alespoň mně tedy ječmen výrazně pomohl při běhání a nepociťuji už křeče, které mě dříve nečekaně „překvapily“ po delším běžeckém výkonu.
Moje rada zní: vyzkoušejte a uvidíte sami, ale hlavně vydržte v pravidelném užívání… Začít s kúrou můžete kdykoliv.
Pravděpodobně je to již skutečně klišé, ale ZDRAVÍ máme jen jedno a je naší povinností jej opatrovat a chránit. Koneckonců jak chcete naučit své děti, aby správně jedly, pravidelně pily a celkově pečovaly o své tělo a zdraví, když jim vy sami nepůjdete příkladem?! Spokojení rodiče mají spokojené děti…
Článek převzat z časopisu Máma a já (07/2012).